
Doba přípravy: 140 minut
Nejprve si připravíme pečené dýňové pyré: Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Omytou dýni rozkrojíme na půlky a vydlabeme. Podle velikosti ještě překrájíme – menší kusy budou dříve pečené. Dýni rozložíme na suchý plech a dáme péci. Trvá to kolem 3/4 hodiny, špičky trochu zhnědnou, dužina musí být celá měkká. Po částečném vychladnutí z dýně lehce odstraníme slupku a dužinu rozmixujeme např. tyčovým mixérem. (Poznámka: Dýni můžeme upéci i den předem.) Nyní si do větší mísy dáme všechny ostatní suroviny, promícháme je, přidáme k nim dýňové pyré a vše spojíme. Vzniklé těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček na muffiny a pečeme při 180°C zhruba 20 až 25 minut. (Upečené těsto poznáme tak, že se nelepí na zabodnutou špejli.) Dýňové muffiny podáváme ke kávě nebo čaji.
Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
| 1 šálek | pyré z muškátové dýně | 
| 1 šálek | polohrubá mouka | 
| 1/2 šálek | ovesné vločky | 
| 1/3-1/2 šálek | třtinový cukr | 
| 1/2 lžička | sůl | 
| 1/2 lžička | skořice | 
| 1/4 lžička | mletý zázvor | 
| 1/4 lžička | mletý muškátový oříšek | 
| 2 lžička | kypřící prášek do pečiva( popř. jedlá soda) | 
| 1 ks | vejce | 
| 4 lžíce | máslo pokrájené na kousky | 
| 1/2 šálek | smetana 12% | 
| 1/2 šálek | rozinky | 
| 1/2 lžička | vanilková esence | 
