Doba přípravy: 40 minut
Hříbky očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na másle rozpuštěném v hrnci si osmahneme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme pokrájené brambory s hříbky a po chvíli přilijeme i horký vývar. Vaříme asi 15 minut (dokud nejsou brambory i hříbky měkké). Poté krátce promixujeme tyčovým mixérem, přilijeme smetanu a dochutíme solí, mletým pepřem a drceným kmínem. Ozdobíme pokrájenými a osmaženými hlavičkami hříbků a zelenou petrželkou. Pokapeme olivovým olejem a můžeme podávat.
Výbornou přílohou je čerstvě upečený domácí chléb – recept na něj naleznete ZDE
300 g | čerstvé hříbky |
2 ks | brambor |
kousek | máslo |
1 ks | cibule |
2 stroužek | česnek |
1 l | kuřecí vývar (může být i z kostky) |
200 ml | smetana ke šlehání |
sůl | |
pepř mletý | |
trochu | kmín drcený |
pár | malé hlavičky hříbků na ozdobu |
zelená petrželka | |
olivový olej |