Doba přípravy: 60 minut
Houby očistíme a odřízneme nohy. Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů. Nyní si připravíme náplň: Na olivovém oleji osmahneme nejprve pokrájenou cibuli, po chvíli přidáme i nakrájenou slaninu a na závěr i nasekaný česnek. Přihodíme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem). Směs ochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem a opatrně promícháme se zakysanou smetanou. Touto náplní naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Pečeme přikryté asi 35 minut (v případě potřeby při pečení ještě trochu podlijeme vodou – záleží, jak houby pustí šťávu). Poté přesypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme ještě na chvíli péci – nyní odkryté, aby vše chytilo zlatavou barvu. Po vyndání z trouby posypeme nasekanými bylinkami podle chuti a podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
10 až 15 ks | houby vhodné k naplnění a zapečení (žampiony, bedly apod.) |
6 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
200 g | slanina |
3 stroužky | česnek |
3 ks | rajče |
sůl | |
pepř mletý | |
2 lžíce | balzamikový ocet |
100 ml | zakysaná smetana |
200 g | tvrdý sýr (např. eidam uzený 45%) |
zelené bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka...) |