Doba přípravy: 30 minut
Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Poté přiléváme po částech kuřecí vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit (postupujeme po sběračkách). Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme máslo a dáme na něj pokrájené houby. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut (podle druhu hub a velikosti pokrájených kousků) dusit, aby houby změkly. Na posledních pár minut přihodíme i zelený hrášek, aby také změkl. Smícháme s rýží a přidáme zakysanou smetanu. Hotové rizoto ihned podáváme.
4 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
300 g | rýže (nejlépe kulatá arborio) |
2 stroužek | česnek |
1 dl | bílé víno |
asi 1 litr | kuřecí vývar (příp. vývar z kuřecího bujónu) |
3 lžíce | máslo |
400 g | houby (např. hříbky, lišky, žampiony...) |
sůl | |
pepř mletý | |
4 lžíce | zakysaná smetana |
1 hrst | zelený hrášek (může být i mražený) |