Boloňské špagety


Doba přípravy: 120 minut

Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody. Mezitím si na oleji opečeme nejprve cibuli, k ní přidáme na kostičky pokrájenou slaninu a nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev a celer). Chvíli opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a asi po 2 minutách i mleté maso. Dále opékáme, dokud se maso krásně neosmahne. Do této směsi přidáme loupaná rajčata, červené víno a rajský protlak. Osolíme, opepříme a zvolna ještě podusíme, aby maso bylo měkké. (Omáčka by měla být přirozeně hustá, proto buď dusíme o chvilku déle, případně naopak dolijeme trochu vody.) Na závěr okořeníme mletým muškátovým oříškem a trochou oregana. Boloňskou směs nandáme na uvařené špagety a posypeme strouhaným tvrdým sýrem a sekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.

400 g vaječné špagety
6 lžic olivový olej
1 ks větší cibule
100 g anglická slanina
2 ks mrkev
1 ks malý celer
5 stroužků česnek
500 g mleté maso (nejlépe směs hovězí a vepřové)
1 plechovka loupaná rajčata
1 ks rajčatový protlak (větší)
2 dl červené víno
  sůl
  pepř
špetka  muškátový oříšek
  oregano
  tvrdý sýr na posypání
  petrželka na ozdobu