Doba přípravy: 30 minut
Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Pokrájíme je na menší kousky a dáme je na 10 minut vařit do osolené vody spolu s novým kořením. Poté je přecedíme přes jemné sítko a přidáme olivový olej s rajčatovým protlakem. Dochutíme troškou mleté skořice, cukrem a jablečným octem, případně ještě jemně dosolíme. Mezitím si zvlášť uvaříme těstoviny a uvařené je vmícháme do polévky. Hotovou polévku servírujeme do misek, kde na hladinu uděláme „puntíky“ ze zakysané smetany. Pro ozdobu k misce můžeme ještě na dřevěnou špejli (bez ostrého konce) napíchnout malá rajčátka a lístky bazalky. Ihned podáváme.
Poznámka: Polévku podáváme například s domácími tyčinkami grissini – recept na ně naleznete ZDE
8 ks | zralé rajče |
sůl | |
4 kulička | nové koření |
2 lžíce | olivový olej |
1 plechovka | rajčatový protlak |
1 hrst | těstoviny (např. písmenka nebo nudličky) |
skořice mletá | |
cukr (dle chuti) | |
jablečný ocet (dle chuti) | |
zakysaná smetana | |
malá rajčátka na ozdobu | |
bazalka na ozdobu |