
Doba přípravy: 30 minut
Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Pokrájíme je na menší kousky a dáme je na 10 minut vařit do osolené vody spolu s novým kořením. Poté je přecedíme přes jemné sítko a přidáme olivový olej s rajčatovým protlakem. Dochutíme troškou mleté skořice, cukrem a jablečným octem, případně ještě jemně dosolíme. Mezitím si zvlášť uvaříme těstoviny a uvařené je vmícháme do polévky. Hotovou polévku servírujeme do misek, kde na hladinu uděláme „puntíky“ ze zakysané smetany. Pro ozdobu k misce můžeme ještě na dřevěnou špejli (bez ostrého konce) napíchnout malá rajčátka a lístky bazalky. Ihned podáváme.
Poznámka: Polévku podáváme například s domácími tyčinkami grissini – recept na ně naleznete ZDE
| 8 ks | zralé rajče |
| sůl | |
| 4 kulička | nové koření |
| 2 lžíce | olivový olej |
| 1 plechovka | rajčatový protlak |
| 1 hrst | těstoviny (např. písmenka nebo nudličky) |
| skořice mletá | |
| cukr (dle chuti) | |
| jablečný ocet (dle chuti) | |
| zakysaná smetana | |
| malá rajčátka na ozdobu | |
| bazalka na ozdobu |
