Domácí hot dogy (párky v rohlíku)


Doba přípravy: 25 minut

Rohlíky či bagetky podélně nařízneme a párky dáme uvařit do kastrůlku s vodou (máme-li možnost, můžeme je také ogrilovat). Mezitím si připravíme rajčatovou směs: Rajčata spolu s cibulí nakrájíme velmi najemno. Přidáme olivový olej s kečupem a ochutíme solí, citronovou šťávou a trochou cukru. Vše pořádně promícháme. Připravené párky vložíme do nakrojených rohlíků (baget) a na ně dáme vrstvu rajčatové směsi. Podle chuti přidáme plátky kyselých okurek, plátky červené cibule a trochu zeleného salátu či bylinek. Ozdobíme hořčicí a ihned podáváme.

Poznámka: Hot dog, neboli „horký pes“ je u nás známý jako „párek v rohlíku“. Tato specialita vznikla asi před sto lety díky německým přistěhovalcům v Americe. Ti nejenže jako první vložili párek do rohlíku, ale také tehdy do Ameriky přivezli novou rasu psů – jezevčíka. Název nového pokrmu byl tedy prý odvozen od prohnutého tvaru párku, jež připomínala právě záda jejich jezevčíků. 

4 ks větší rohlík (bagetka)
4 ks kvalitní (!) párek
2 ks rajče
1 ks cibule
1 lžíce olivový olej
1 lžíce kvalitní kečup
  sůl
 trochu citronová šťáva
1 lžička cukr
  plátky kyselé okurky
  plátky červené cibule
  trochu zeleného salátu či bylinek
  oblíbená hořčice