Salát se sýrem a hroznovým vínem


Doba přípravy: 25 minut

Zelené saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Na pánvi si nasucho opečeme nasekané vlašské ořechy a necháme je vychladnout. Hrozny otrháme, jednotlivé kuličky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jadérek. Do mísy dáme natrhané kousky salátů, vychladlé opečené ořechy i hroznové víno. Přidáme rozdrobenou nivu s pokrájeným hermelínem a jemně vmícháme zakysanou smetanu. Z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře si připravíme zálivku. Vmícháme ji opatrně do salátu a ihned servírujeme. Hotový salát se sýrem a vínem podáváme s čerstvým bílým pečivem.

asi 200 g směs zelených salátů (ledová salát, rukola apod.)
2 lžíce vlašské ořechy
asi 300 g modré a bílé hroznové víno
100 g niva
100 g hermelín
3 lžíce zakysaná smetana
3 lžíce olivový olej
2 lžíce vinný ocet
  sůl
  pepř mletý