Doba přípravy: 45 minut
Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku: V hrnci si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Poté přidáme nasekaný česnek a sterilovaná rajčata a přilijeme vodu nebo vývar. Osolíme, přidáme koření a vaříme zhruba dvacet minut. Podle potřeby doléváme vodu nebo vývar. Mezitím se pustíme do masových koulí: Mleté maso smícháme s vejcem, hladkou moukou, strouhankou, lisovaným česnekem se solí a posekanou zelenou petrželkou. Dochutíme majoránkou, pepřem a mletou paprikou. Necháme chvilku odležet. Z masové směsi poté tvarujeme kuličky, které pečeme na mírném ohni na oleji. Poté z rajčatové omáčky vylovíme celé koření a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Na závěr vmícháme rajský protlak a dochutíme cukrem a mletou skořicí. Vhodíme opečené masové koule a můžeme podávat. Jako přílohu zvolíme například těstoviny.
5 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
2 stroužek | česnek |
1 plechovka | sterilovaná loupaná rajčata |
cca 1 l | voda nebo masový vývar |
sůl | |
8 kulička | nové koření |
8 kulička | pepř |
3 ks | bobkový list |
3 ks | hřebíček |
1 konzerva | rajský protlak |
1 lžíce | cukr |
1/2 lžička | mletá skořice |