Doba přípravy: 20 minut
Chléb nakrájíme na plátky (bagetu šikmo na větší plátky) a dáme je na chvilku do trouby či na gril opéct dozlatova. Mezitím si omyjeme rajčata (měla by být řádně vychlazená) a pokrájíme je na malé kostičky, které dáme do misky. Přidáme pokrájené olivy, posekanou bazalku s oreganem, prolisovaný česnek a olivový olej. Směs osolíme a opepříme hrubě mletým pepřem. Podle chuti přidáme i na malé kousky pokrájenou mozzarellu. Opečené plátky chleba či bagety poklademe připravenou rajčatovou směsí a ihned podáváme.
Poznámka: Bruschetta (čteme brusketa) je zapečený nebo opečený chléb, na kterém jsou rajčata, bazalka, sůl, pepř, olivový olej a česnek. Toto jídlo je známé od 15. století a pochází ze střední Itálie. Bruschetta se obvykle jí ke snídani nebo jako předkrm.
1 ks | světlý chléb nebo bílá bageta |
3 ks | větší zralé rajče |
50 g | černé olivy(bez pecky) |
trochu | čerstvá bazalka |
trochu | oregano |
5 stroužek | česnek |
6 lžíce | olivový olej |
sůl | |
hrubě mletý pepř | |
mozzarella (nemusí být) |