Domácí pečený čaj s tuzemákem


Doba přípravy: 40 minut

Ovoce omyjeme (popř. oloupeme a je-li třeba, zbavíme jadřinců) a nakrájíme na menší kousky. Ty rozprostřeme na pekáč, přidáme veškeré koření, citronovou šťávu i pokrájenou kůru a posypeme cukrem. Dáme do trouby předehřáté na 250 stupňů Celsia a pečeme asi 10 minut (ovoce pustí šťávu). Poté do pekáče přilijeme tuzemák a pečeme dalších asi 15 minut. Horký čaj naplníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Hrneček tohoto čaje připravíme zalitím dvou lžic směsi horkou vodou.

Poznámka: Jako základní ovoce můžeme použít jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky…

2 kg ovoce
3 ks celá skořice
3 ks badyán
8 ks hřebíček
2 ks šťáva z citronu
1 ks kůra z citronu (bio)
1 kg krupicový cukr
2 dl tuzemák