Gulášová polévka s paprikami


Doba přípravy: 60 minut

Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozehřejeme kousek sádla a osmažíme na něm nejprve cibuli, po pár minutách i česnek a po další minutě přihodíme i pokrájené maso. To osmahneme dozlatova ze všech stran. Stáhneme z ohně, vmícháme rajčatový protlak, mletou sladkou papriku a trochu kmínu. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme opět vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Také párek (popř. klobásku) pokrájíme na kolečka. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky pokrájené brambory, papriky i párek (klobásku) a vše dovaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pečivem.

1/2 kg přední hovězí maso
2 ks červená cibule
3 stroužek česnek
 kousek sádlo
1 plechovka rajčatový protlak
1 lžíce mletá sladká paprika
 trochu mletý nebo drcený kmín
1 a 1/2 l voda nebo vývar
1/2 kg brambor
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
1 ks párek nebo klobása
  sůl
  pepř mletý
  zelená petrželka na ozdobu