Doba přípravy: minut
Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta osmahneme na hluboké pánvi na másle (nejprve cibuli a na závěr i česnek) a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, který necháme v polévce rozpustit. Dochutíme solí a pepřem a servírujeme na talíře. Podáváme s nasucho opečenou pokrájenou šunkou či slaninou, trochou zakysané smetany a ozdobené nasekanou pažitkou (popř. jarní cibulkou).
5 ks | velká cibule |
3 stroužek | česnek |
3 lžíce | máslo |
1 a 1/2 l | zeleninový vývar |
100 ml | smetana |
100 g | tvrdý sýr (např. čedaru nebo ementálu) |
pepř mletý | |
sůl | |
100 g | kvalitní šunka nebo slanina |
trochu | zakysaná smetana |
pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu |