Nealkoholické (virgin) mojito


Doba přípravy: 5 minut

1 limetka, asi 10 lístků čerstvé máty, 2 lžíce třtinového cukru, ledová tříšť (případně několik kostek ledu), cca 2 dl sodovky

Limetku pečlivě omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které vložíme do sklenice. Přidáme lístky máty a třtinový cukr a vše řádně rozšťoucháme a rozmačkáme, abychom vytlačili co nejvíce šťávy. Přidáme ledovou tříšť a sklenici dolijeme sodovkou. Ozdobíme čerstvou mátou a podáváme.

Poznámka: Mojito (čteme mochito) je tradiční kubánský koktejl. Vynálezcem tohoto nápoje byl dle legendy anglický korzár Richard Drake, který někdy kolem roku 1500 smíchal aguardiente (neboli předchůdce rumu), cukr, limetky a mátu. Svůj drink nazval „El Draque“ (drak). Skutečné mojito pak vzniklo z draque záměnou aguardiente za rum na počátku 20. století na Kubě. Mojito zpravidla obsahuje čerstvé lístky máty, bílý rum, surový třtinový cukr, limetky a perlivou vodu.

1 ks limetka
10 lístků čerstvá máta
2 lžíce třtinový cukr
  ledová tříšť
2 dl sodovka