Mátový bulgur


Doba přípravy: 25 minut

Burgur zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a necháme asi 5 minut vařit. Poté odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou v teple „dojít“ (dokud se voda do bulguru nevstřebá a bulgur nezměkne). Mezitím si vedle na pánvičce na olivovém oleji osmahneme pokrájené jarní cibulky a po chvíli přidáme i nasekaný česnek. Necháme rozvonět a stáhneme z ohně. Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mátu omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cibuli s česnekem, nastrouhanou okurkou a nasekanou mátou smícháme s měkkým bulgurem a ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme vychlazené jako osvěžující salát.

200 g bulgur
600 ml voda nebo vývar
  olivový olej
3 ks jarní cibulka
3 stroužek česnek
1 ks malá okurka
1 hrst čerstvá máta
  citronová šťáva