Doba přípravy: 40 minut
Těsto na koláč si připravíme z ovesných vloček, mouky, másla, vody, soli a žloutku. Vložíme ho do vymazané koláčové formy, okraje zdvihneme a těsto několikrát propíchneme. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia asi 10 minut. Mezitím si pokrájíme rajčata na plátky a cibuli s česnekem nadrobno posekáme. Smícháme zakysanou smetanu, 3 vejce s jedním bílkem (ten nám zbyl od žloutku z těsta) a ochutíme solí a mletým pepřem. Na upečené těsto klademe střídavě rajčata, prosypáváme je cibulí, česnekem, nasekanými bylinkami (např. koprem a tymiánem) a hrubě strouhaným sýrem. Na závěr přelijeme rozmíchanou smetanou s vejci. Dáme opět péct do trouby – na zhruba 20 až 25 minut. Upečený rajčatový koláč podáváme podle chuti horký nebo studený.
125 g | jemné ovesné vločky |
125 g | hladká mouka |
125 g | máslo |
4 lžíce | voda |
sůl | |
1 ks | žloutek |