Doba přípravy: 30 minut
Kuřecí paličky omyjte a dobře osušte. Ochuťte je solí, potřete olejem a nechejte odležet dvě hodiny.
Mezitím připravte omáčku na potírání z prolisovaného česneku, olivového oleje, hořčice, medu, soli, pepře a případně i bylinek. Z citronu vymačkejte šťávu a polovinu jí vmíchejte do omáčky.
Paličky grilujte na přímém žáru pod poklopem 10 minut, během grilování obraťte. Pak paličky přesuňte nad nepřímý žár, potřete omáčkou a grilujte dalších 10–15 minut. Během grilování paličky obracejte a potírejte omáčkou. Hotové paličky přesuňte na plát alobalu, pokapejte zbylou citronovou šťávou a zaviňte do alobalu. Nechejte krátkou chvíli odležet.
K paličkám podávejte rozpečené bagety.
Rozpečené bagety:
Do baget postupně nakrojte zářezy hluboké asi 1 cm, krájejte opatrně, abyste bagety nepřekrojili. Oloupaný česnek prolisujte a utřete s povoleným máslem, nastrouhanou citronovou kůrou, solí a černým pepřem. Touto směsí hustě potřete zářezy na bagetách.
Bagety jednotlivě uzavřete do olejem potřeného alobalu a na střední teplotě grilu opékejte asi 5 minut. Bagety podávejte teplé, výborně ale chutnají i zastudena.
TIP: Aby maso bylo křehké, předejte do marinády něco kyselého, například pár kapek citronu nebo trochu hořčice. Nasládlou chuť paliček skvěle doplní vychlazená Coca-Cola Zero.
12 až 16 ks | kuřecí paličky |
2 lžíce | olej |
2 až 3 stroužek | česnek |
3 lžíce | olivový olej |
3 lžíce | dijonská hořčice |
3 lžíce | med |
1 ks | citron |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
nasekané bylinky |
Rozpečená bageta
4 ks | bageta |
4 stroužek | česnek |
100 g | máslo |
1 lžíce | olej na potření alobalu |
kůra z 1 citronu | |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |