Grilovaná vepřová žebra a salát Coleslaw


Doba přípravy: 55 minut

Žebra očistěte a odblaňte. Nakrájejte je velkým ostrým nožem na jednotlivá žebra.
Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte ho s prolisovaným česnekem, medem, sójovou omáčkou, solí a pepřem. Dobře promíchejte a vzniklou marinádou potřete maso.
Žebra naskládejte do grilovací misky, přikryjte potravinovou fólií a nechte asi 4 hodiny marinovat v chladu. Marinované maso grilujte 8 minut po každé straně, poté grilovací misku na roštu přesuňte na menší žár, přiklopte gril a pečte ještě asi 15 minut. Grilovaná žebra výborně doplní salát Coleslaw.

Salát Coleslaw

Zelí a cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na tenké nudličky. Zakysanou smetanu nebo majonézu smíchejte se solí, pepřem, cukrem, vinným octem, citronovou šťávou a do dresinku vmíchejte zeleninu. Salát nechejte v lednici uležet a podávejte ho chladný.

TIP: Maso při marinování nepřesolte, zbytečně by tak uvolnilo vlastní šťávu. Dosolit můžete, až hotový pokrm. 

1 až 1,5 kg vepřová žebra na gril
6 cm čerstvý zázvor
2 lžíce med
2 lžíce sojová omáčka
1 lžička sůl
1 lžička nahrubo mletý pepř

Salát Coleslaw

1 ks menší hlávka bílého zelí
1 ks menší cibule
2 ks mrkev
1,5 lžíce cukr
  vinný ocet a citronová šťáva dle chuti
250 g zakysaná smetana nebo majonéza
  sůl
  pepř