Doba přípravy: 45 minut
Droždí smícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi vlažné vody s cukrem a dáme na teplé místo, aby vzešlo. Sůl a mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a do něj vlijeme vzešlý kvásek z droždí, zbytek vody a olej. Těsto dobře propracujeme a necháme hodinu vykynout. Mezitím si připravíme rajčatový základ: Rajčatový protlak smícháme s prolisovaným česnekem, najemno pokrájenou cibulí, olivovým olejem a solí. Z vykynutého těsta poté uděláme tenkou placku a dáme ji do vymazané formy na pizzu (popř. na plech). Na těsto naneseme připravený rajčatový základ, zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a poklademe rajčaty pokrájenými na kolečka. Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme při 180 stupních Celsia zhruba 15 minut. Poté poklademe plátky mozzarelly a pečeme posledních 5 minut. Po vyndání z trouby posypeme čerstvou bazalkou a ihned podáváme.
40 g | droždí |
1/5 šálek | vlažná voda |
špetka | cukr |
4 šálek | mouka |
1/2 lžička | sůl |
1 šálek | olivový olej |