Zeleninové špalíky s tvarohovým dipem


Doba přípravy: 10 minut

Měkký tvaroh rozmícháme s lučinou a zakysanou smetanou. Ochutíme prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Vše pečlivě promícháme a dáme vychladit do lednice. Mezitím si omyjeme a oloupeme vybranou zeleninu a nakrájíme ji na úzké tenké tyčinky – špalíky. Takto připravené špalíky máčíme do vychlazeného dipu. Jako přílohu můžeme ještě servírovat čerstvé pečivo nebo třeba pufované chlebíčky jako zdravější variantu.

Poznámka: Tato svačinka je také vhodná jako zdravé jídlo pro děti – v tom případě dáváme však méně česneku, soli i pepře.

asi 130 ml měkký tvaroh
2 kostka lučina
3 lžíce zakysaná smetana
1 až 3 stroužek česnek (pro děti méně)
  sůl
  mletý pepř