Doba přípravy: minut
Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáváme olivový olej. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, acidofilní mléko a bílé jogurty. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a ihned podáváme.
Poznámka: Tradiční bulharská studená polévka Tarator je velmi osvěžující zejména v parném létě. Připravuje se z bílého jogurtu, nastrouhané okurky a mletých ořechů. Ochucená je pak koprem, česnekem a petrželí.
1 ks | salátová okurka |
4 stroužek | česnek |
sůl | |
3 lžíce | nasekané vlašské ořechy |
50 ml | olivový olej |
trochu | čerstvý kopr nebo kopr v sladkokyselém nálevu |
čerstvá petrželka | |
1/2 l | acidofilní mléko |
2 ks | bílý jogurt |
citronová šťáva | |
několik | vyloupané vlašské ořechy |