Studená okurková polévka Tarator


Doba přípravy: minut

Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáváme olivový olej. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, acidofilní mléko a bílé jogurty. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a ihned podáváme.

Poznámka: Tradiční bulharská studená polévka Tarator je velmi osvěžující zejména v parném létě. Připravuje se z bílého jogurtu, nastrouhané okurky a mletých ořechů. Ochucená je pak koprem, česnekem a petrželí.  

1 ks salátová okurka
4 stroužek česnek
  sůl
3 lžíce nasekané vlašské ořechy
50 ml olivový olej
 trochu čerstvý kopr nebo kopr v sladkokyselém nálevu
  čerstvá petrželka
1/2 l acidofilní mléko
2 ks bílý jogurt
  citronová šťáva
 několik vyloupané vlašské ořechy