Doba přípravy: 70 minut
Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 kousků. Ty vložíme do velkého hrnce a naložíme je spolu s citronovou šťávou, mletým chilli a čerstvě mletým černým pepřem. Vše dobře promícháme, přikryjeme a dáme chladit do ledničky na 3 až 4 hodiny. Mezitím si ve velké pánvi rozhřejeme máslo a olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek i zázvor a 5 minut dusíme, dokud směs nezměkne. Poté přidáme koriandr, římský kmín a kurkumu a podusíme ještě asi 1 minutu. Do směsi přidáme marinované kuře (i s marinádou) a necháme zhnědnout po všech stranách. Podle chuti dochutíme solí. Po zhnědnutí masa přilijeme vodu a přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a dusíme zhruba 45 minut, dokud kuře zcela nezměkne. Pokud je potřeba, můžeme přilít ještě trochu vody. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme s rýží.
Poznámka: Kuřecí Madras je oblíbené indické jídlo. Jeho hlavním znakem je výborně sladkokyselá a zároveň pálivá chuť.
1 ks | kuře (o váze asi 1 a 1/2 kg) |
2 lžíce | citronová šťáva |
1 lžička | mleté chilli |
čerstvě umletý pepř | |
30 g | máslo |
1 lžíce | rostlinný olej |
1 ks | velká cibule |
2 stroužek | česnek |
2 lžička | zázvor (nejlépe čerstvý) |
1 lžička | mletý koriandr |
1 lžička | mletý římský kmín |
1/2 lžička | mletá kurkuma |
sůl | |
150 ml | voda |