Hovězí guláš s černým pivem


Doba přípravy: 120 minut

Maso nakrájíme na kostičky a prozatím dáme stranou. Na rozpuštěném sádle osmažíme nakrájenou cibulku (kromě jedné – tu si necháme čerstvou na hotový guláš). Pozor! Je to ta nejdůležitější věc na celém receptu, která pak dává chuť celému jídlu. Cibuli tedy smažíme opravdu dlouho – až půl hodiny. Když je cibulka krásně osmažená, poprášíme jí cukrem a přidáme maso. Zlehka ho osmažíme, aby se zatáhlo. Poprášíme sladkou a pálivou paprikou. Důkladně zamícháme a zalijeme pivem. Pokud se pivo vypaří rychleji než je hotové maso, podlijeme guláš trochou vody. Vaříme tak dlouho dokud se maso krásně nerozpadá. Dochutíme solí a pepřem, přidáme rajčatový protlak a dle potřeby zahustíme chlebem. Na závěr dozdobíme nakrájenou cibulkou.

Náš tip: Podáváme například s karlovarským knedlíkem nebo s čerstvě upečeným chlebem

1 kg hovězí zadní
100 g sádlo
1 kg cibule
4 lžičky cukr
2 lžíce paprika sladká
trochu  paprika pálivá (dle chuti)
1/2 litru černé pivo
  sůl
  pepř
1 ks rajčatový protlak
3 krajíce chleba (nemusí být)