
Doba přípravy: 70 minut
Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme je na půlky. V horní části hrušek uděláme ostrým nožem zářezy. Pokapeme citronovou šťávou a dáme odležet. V míse si mezitím vyšleháme cukr, 2 vejce a špetku soli. Do této směsi vmícháme po částech hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a poté přilijeme mléko s olejem. Formu na koláč vymastíme kouskem másla a vysypeme moukou. Dvě třetiny připraveného těsta nalijeme do formy, poklademe půlkami hrušek a přelijeme poslední třetinou těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme zhruba 45 minut. Poté jej vyndáme z trouby a přelijeme směsí z rozpuštěného másla, tuzemáku a cukru. Podáváme ke kávě nebo čaji.
| 6 ks | zralé hrušky |
| trochu | citronová šťáva |
| 100 g | krupicový cukr |
| 2 ks | vejce |
| špetka | sůl |
| 150 g | hladká mouka |
| 1 ks | kypřicí prášek do pečiva |
| 1/2 hrnek | mléko |
| 3 lžíce | olej |
| hrubá mouka (na vysypání formy) | |
| 100 g | máslo (na vymazání formy) |
| 80 g | máslo (na přelití) |
| trochu | tuzemák |
| 3 lžíce | cukr |
