Hruškový koláč


Doba přípravy: 70 minut

Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme je na půlky. V horní části hrušek uděláme ostrým nožem zářezy. Pokapeme citronovou šťávou a dáme odležet. V míse si mezitím vyšleháme cukr, 2 vejce a špetku soli. Do této směsi vmícháme po částech hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a poté přilijeme mléko s olejem. Formu na koláč vymastíme kouskem másla a vysypeme moukou. Dvě třetiny připraveného těsta nalijeme do formy, poklademe půlkami hrušek a přelijeme poslední třetinou těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme zhruba 45 minut. Poté jej vyndáme z trouby a přelijeme směsí z rozpuštěného másla, tuzemáku a cukru. Podáváme ke kávě nebo čaji.

6 ks zralé hrušky
 trochu citronová šťáva
100 g krupicový cukr
2 ks vejce
 špetka sůl
150 g hladká mouka
1 ks kypřicí prášek do pečiva
1/2 hrnek mléko
3 lžíce olej
  hrubá mouka (na vysypání formy)
100 g máslo (na vymazání formy)
80 g máslo (na přelití)
 trochu tuzemák
3 lžíce cukr