Doba přípravy: 30 minut
Rajčata omyjeme, cibuli a česnek oloupeme. Do velké mísy dáme nadrobno nakrájenou okurku a papriky. Rajčata, cibuli a česnek rozmixujeme, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a rajčatový protlak. Směs nalijeme do mísy a promícháme s okurkou a rajčaty. Osolíme, opepříme a necháme v ledničce vychladit. Mezitím si na másle jemně osmažíme na kostičky pokrájený toastový chléb s prolisovaným stroužkem česneku. Polévku Gaspacho podáváme krásně vychlazenou, posypanou česnekovými krutony.
Poznámka: Gazpacho (čteme gazpáčo) je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena. Existuje mnoho receptů na přípravu této polévky, ale základem je mixovaná zelenina – hlavně jsou to rajčata a dále pak okurky, papriky a cibule.
5 ks | velká zralá rajčata |
2 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
1 ks | menší okurka |
1 ks | paprika |
3 lžíce | olivový olej |
2 lžíce | citronová šťáva |
1 konzerva | rajský protlak (větší) |
sůl | |
pepř | |
2 plátek | toastový chléb |
1 stroužek | česnek |
máslo |