
Doba přípravy: 30 minut
Rajčata omyjeme, cibuli a česnek oloupeme. Do velké mísy dáme nadrobno nakrájenou okurku a papriky. Rajčata, cibuli a česnek rozmixujeme, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a rajčatový protlak. Směs nalijeme do mísy a promícháme s okurkou a rajčaty. Osolíme, opepříme a necháme v ledničce vychladit. Mezitím si na másle jemně osmažíme na kostičky pokrájený toastový chléb s prolisovaným stroužkem česneku. Polévku Gaspacho podáváme krásně vychlazenou, posypanou česnekovými krutony.
Poznámka: Gazpacho (čteme gazpáčo) je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena. Existuje mnoho receptů na přípravu této polévky, ale základem je mixovaná zelenina – hlavně jsou to rajčata a dále pak okurky, papriky a cibule.
| 5 ks | velká zralá rajčata |
| 2 ks | cibule |
| 4 stroužek | česnek |
| 1 ks | menší okurka |
| 1 ks | paprika |
| 3 lžíce | olivový olej |
| 2 lžíce | citronová šťáva |
| 1 konzerva | rajský protlak (větší) |
| sůl | |
| pepř | |
| 2 plátek | toastový chléb |
| 1 stroužek | česnek |
| máslo |
