Studená španělská polévka Gazpacho


Doba přípravy: 30 minut

Rajčata omyjeme, cibuli a česnek oloupeme. Do velké mísy dáme nadrobno nakrájenou okurku a papriky. Rajčata, cibuli a česnek rozmixujeme, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a rajčatový protlak. Směs nalijeme do mísy a promícháme s okurkou a rajčaty. Osolíme, opepříme a necháme v ledničce vychladit. Mezitím si na másle jemně osmažíme na kostičky pokrájený toastový chléb s prolisovaným stroužkem česneku. Polévku Gaspacho podáváme krásně vychlazenou, posypanou česnekovými krutony.

Poznámka: Gazpacho (čteme gazpáčo) je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena. Existuje mnoho receptů na přípravu této polévky, ale základem je mixovaná zelenina – hlavně jsou to rajčata a dále pak okurky, papriky a cibule.

5 ks velká zralá rajčata
2 ks cibule
4 stroužek česnek
1 ks menší okurka
1 ks paprika
3 lžíce olivový olej
2 lžíce citronová šťáva
1 konzerva rajský protlak (větší)
  sůl
  pepř
2 plátek toastový chléb
1 stroužek česnek
  máslo