Doba přípravy: 45 minut
Z jablek odstraníme jádřince a pokrájíme je na kousky. Dáme vařit do 4 dl vody a dusíme do změknutí (podle zralosti jablek asi 5 až 10 minut). Mezitím si rozmícháme vanilkové pudingové prášky v dalších 4 dl vody, nalijeme do jablečné kaše a ještě chvíli povaříme. Stáhneme z ohně, přidáme citrónovou šťávu, normální i vanilkový cukr, podle chuti rozinky, pokrájené sušené meruňky či švestky a vše promísíme. Na dno dortové formy poskládáme část piškotů, přelijeme pudingovou směsí s jablky, opět dáme piškoty a pokračujeme střídavě dále – končíme vrstvou piškotů. Dáme do ledničky ztuhnout. Před podáváním můžeme ozdobit našlehanou smetanou. Podáváme s oblíbenou kávou nebo čajem.
3/4 kg | jablka |
4 dl | voda (na jablka) |
2 ks | vanilkový puding |
4 dl | voda (do pudingu) |
1 ks | šťáva z citronu |
100 g | krupicový cukr |
1/2 ks | dřeň z vanilkového lusku (popř. 2 vanilkové cukry) |
1 balení | dětské piškoty |
100 g | rozinky, sušené meruňky nebo švestky (podle chuti) |
smetana ke šlehání (nemusí být) |