Jablka v karamelu s vanilkovou zmrzlinou


Doba přípravy: 30 minut

Jablka oloupeme, překrojíme na půlky a odstraníme jádřinec a stopky. Na pánvi se silnějším dnem dáme zkaramelizovat cukr. Jakmile se cukr úplně rozpustí, přidáme máslo a promícháme. Poté vhodíme také sůl a citronovou šťávu, opět promícháme a necháme chvilku probublávat. Do pánve vložíme jablka, minutu necháme na jedné straně, poté obrátíme a další minutu na druhé. Ještě jednou opakujeme. Následně jablka vložíme ideálně do muffinové formy (vždy jednu půlku do jednoho košíčku) nebo na plech. Každou půlku ještě navrch polijeme lžící karamelu a vložíme do rozpálené trouby na 220°C. Pečeme přibližně 15 minut. Poté vyndáme a podáváme ještě teplé společně s kopečkem vanilkové zmrzliny a přelité zbytkem karamelu. Můžeme dozdobit skořicí či kouskem vanilkového lusku.

3 ks větší jablka
1/2 hrnku cukr
1 lžíce máslo
trochu  sůl
2 lžíce citronová šťáva
  vanilková zmrzlina
  celá skořice nebo vanilkový lusk (na ozdobu)