Doba přípravy: 80 minut
Kotlety omyjeme, osušíme a ostrým nožem do nich nařízneme kapsu. Do ní vložíme na kostičky nakrájený sýr a sepneme jehlami či párátky, aby sýr při pečení nevytekl ven. Prolisovaný česnek smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí, nasekaným (popř. sušeným) tymiánem a olivovým olejem. Ochutíme solí a mletým pepřem a touto směsí potřeme naplněné kotlety ze všech stran. Dáme do lednice asi na hodinu marinovat. Poté kotlety přemístíme do pekáčku, kde zalijeme vodou (nebo vývarem) a smetanou. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme nejprve asi 35 minut zakryté (kotlety změknou) a poté dalších 20 minut odkryté (aby kotlety zezlátly a ze smetany se vytvořila krásná omáčka). Hotové kotlety podáváme například s vařenými brambory.
4 ks | vepřová kotleta |
200 g | tvrdý sýr (např. gouda) |
2 stroužek | česnek |
1 ks | cibule |
kousek | čerstvý tymián (popř. sušený) |
6 lžíce | olivový olej |
sůl | |
pepř mletý | |
1 dl | voda nebo vývar |
250 ml | smetana |