Doba přípravy: 50 minut
Nejprve se pustíme do přípravy sýrových koulí: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Do středně velké misky si najemno nastrouháme oba sýry a smícháme je se žloutky, hladkou moukou a solí. Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme hustý sníh, který vmícháme do sýrové směsi. Pomocí lžičky nabíráme malé množství této směsi a v dlaních tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhance. Hotové kuličky smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Osmažené je klademe na papírový ubrousek, abychom odstranili přebytečný olej. V průběhu smažení si připravíme hořčičnou omáčku: Do misky dáme zakysanou smetanu s medem, přidáme obě hořčice a šťávu z citronu a pomeranče. Vše dobře promícháme a podle chuti osolíme.
3 ks | vejce |
100 g | sýr s modrou plísní |
150 g | strouhaný eidam |
5 lžíce | hladká mouka |
sůl | |
strouhanka | |
olej na smažení |