Doba přípravy: 35 minut
Červené fazole slijeme do cedníku a velmi důkladně je propláchneme studenou vodou. Dáme je do větší mísy, přidáme na kousky nakrájený banán, semínka vanilkového lusku, mléko a olej. Pokud místo třtinového cukru používáme med, přidáme jej rovněž k fazolím. Nyní vše dohladka rozmixujeme, aby nám nezůstaly žádné kousky fazolí ani banánu. V další míse si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, na kousky nasekanou čokoládu a špetku soli. Jestliže používáme třtinový cukr, přisypeme ho také. Rozmixovanou směs přilijeme k sypké směsi a důkladně je smícháme. Plech na pečení vymažeme trochou oleje a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme na plech a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v troubě předehřáté přibližně na 170° Celsia 20 až 25 minut. Brownies by měly zůstat uvnitř vláčné, na povrchu se vytvoří křehká krustička. Necháme je vychladnout a poté nakrájíme na menší kousky.
Poznámka: Fazolí v dezertu se nemusíte bát, ve výsledné chuti nejsou vůbec cítit. Pokud vychlazené brownies naservírujete doma nebo přátelům, s největší pravděpodobností nikdo nepozná, z čeho vlastně bylo vyrobené. Navíc fazole uberou moučníku kalorie a naopak zvýší obsah vlákniny a bílkovin, jelikož mají skvělé nutriční hodnoty. Takže můžete mlsat bez výčitek!
500 g | červené fazole v plechovce |
1 ks | banán |
1 hrnek | celozrnná nebo ovesná mouka (popř. rozmixované ovesné vločky) |
2 lžíce | kakao |
4 lžíce | třtinový cukr nebo med |
2/3 hrnku | mléko |
3 lžíce | olivový nebo kokosový olej |
100 g | vysokoprocentní hořká čokoláda |
1/2 ks | vanilkový lusk |
1 lžíce | kypřicí prášek do pečiva |
špetka | sůl |
olej (na vymazání plechu) | |
hrubá mouka (na vysypání plechu) |