Doba přípravy: 25 minut
Hrách nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme podle návodu na obalu doměkka. Mezitím si na pánvi na olivovém oleji opečeme pokrájenou cibuli se slaninou nakrájenou na malé kousky a na poslední minutu pečení přidáme i nasekaný česnek. Uvařený hrách slijeme, přidáme k němu opečenou cibuli se slaninou a česnekem. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut, poté rozmixujeme ručním mixerem dohladka. Ochutíme solí, mletým pepřem a majoránkou. Hotovou polévku podáváme s kostičkami na másle opečeného pečiva a ozdobenou zelenými bylinkami.
1/2 kg | hrách (může být i předvařený) |
1 a 1/2 l | voda |
2 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
200 g | slanina |
4 stroužek | česnek |
1 l | vývar |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
trochu | majoránka |
máslo | |
bílé pečivo na kostičky | |
čerstvě bylinky na ozdobu (např. hladkolistá petržel) |