Polévka z červené čočky


Doba přípravy: 40 minut

Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Olivový olej rozpálíme v kastrolu a nejprve na něm osmahneme cibuli a po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Vhodíme propláchnutou čočku a zalijeme vývarem. Přihodíme bobkový list s novým kořením a vaříme asi 10 minut doměkka. Poté ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Zjemníme kouskem másla, přesypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

200 g červená čočka
1 ks cibule
2 stroužky česnek
3 lžíce olivový olej
1 litr zeleninový vývar
3 ks bobkový list
5 kuličky nové koření
  sůl
  pepř mletý
  citronová šťáva
kousek  máslo
  zelená petrželka či jiné bylinky (na ozdobu)