Celerová krémová polévka


Doba přípravy: 50 minut

Celer i brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Ty dáme společně s vodou a veškerým kořením do papiňáku a vaříme zhruba 30 minut doměkka. Necháme vypářit, otevřeme tlakový hrnec a vyndáme koření. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixerem do hladkého krému. Přilijeme smetanu, přidáme zeleninové bujóny a dáme ještě na pár minut provařit. Naposledy promixujeme a podle potřeby dosolíme. Nalijeme na talíře a ozdobíme kouskem zelené petrželky. Podáváme s opečeným pečivem nebo například netradičně se slanými krekry.

1 bulva celer
1/2 kg brambor
1/5 l voda
3 ks bobkový list
5 kulička nové koření
5 kulička černý pepř
100 ml smetana
2 ks zeleninový bujon
  sůl
  zelená petrželka na ozdobu