Doba přípravy: 40 minut
Brambory a mrkev oloupeme a pokrájíme. Obojí dáme vařit do hrnce s vodou a osolíme. Když jsou brambory i mrkev velmi měkké, vodu z nich slijeme a rozšťoucháme je šťouchadlem. Přidáme teplé mléko a kousek másla a domixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Necháme trochu vychladnout. Poté vmícháme rozšlehané žloutky se smetanou a nastrouhaný sýr. Ochutíme trochou strouhaného muškátového oříšku. Zapékací misky si vymažeme máslem a naplníme připravenou kaší. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a zapékáme asi 15 minut. Zapečenou kaši podáváme nejčastěji jako přílohu k masu.
1 kg | brambory |
4 ks | větší mrkev |
sůl | |
trochu | mléko |
kousek | máslo |
4 ks | žloutek |
1 dl | smetana ke šlehání |
100 g | tvrdý sýr |
muškátový oříšek |