Doba přípravy: 70 minut
Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme je do směsi z mléka a vajec. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na slabé plátky (nebo je nastrouháme). Středně velký pekáček vymastíme kouskem másla a na dno rozložíme vrstvu namočených rohlíků. Na ně rozprostřeme jablka, která posypeme směsí vanilkového cukru se skořicí a spařenými rozinkami. Poté na jablka položíme další vrstvu namočených rohlíků a poklademe plátky zbylého másla. Pekáček vložíme do trouby a žemlovku pečeme na 180 až 200°C zhruba 50 minut dozlatova. Před podáváním hotovou žemlovku pocukrujeme.
Poznámka: Žemlovka je tradiční český sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do mléka a vajec. Lidově se tomuto pokrmu říká žemlbába či zemlbába (pravděpodobně podle německého slova „Semmel“ = houska, žemle). Místo jablek lze na žemlovku použít také hrušky.
12 ks | rohlík |
3/4 l | mléko |
1/2 kg | jablko |
200 g | máslo |
150 g | domácí vanilkový cukr |
skořice mletá | |
1 hrst | rozinky |
moučkový cukr na posypání |