Doba přípravy: 90 minut
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a sůl. Zaděláme kváskem, přilijeme žloutky a přidáme citronovou kůru. Vše vymícháme v hladké, tužší těsto. Přidáme rozinky namočené v tuzemáku (i s tuzemákem) a mandle. Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinu odpočívat. Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Před vložením do trouby nahoře bochánek křížem „nastřihneme“ a oblepíme proužky pečicího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem (aby měl bochánek zlatavou barvu), posypeme plátky mandlí (popř. ovesnými vločkami) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Po zapečení (asi po 10 až 15 minutách) proužky odstraníme. Pečeme dalších 30 až 45 minut při 175°C. Po upečení bochánek pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
3 dl | mléko |
40 g | droždí |
750 g | prosátá mouka (polovinu hladké a polovinu hrubé) |
140 g | cukr |
1 ks | vanilkový cukr |
180 g | máslo |
1 špetka | sůl |
3 ks | žloutek |
1 lžička | citronová kůra |
40 g | rozinky |
3 lžíce | tuzemák |
50 g | mandle |
1 ks | vejce na potření |
plátky mandlí (popř. ovesné vločky) na ozdobu | |
moučkový cukr |