Doba přípravy: 20 minut
Čerstvý špenát důkladně propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Máme-li mražený špenát, necháme jej povolit. V hrnci si rozpustíme máslo, osmažíme na něm cibuli, po zhruba 3 minutách vmícháme nasekaný česnek a necháme ho „rozvonět“ (maximálně minutu, jinak by zhořkl!). Přidáme buď nasekaný čerstvý nebo povolený mražený špenát, přilijeme vodu (popř. vývar), přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut (čerstvý špenát) nebo 5 minut (mražený špenát). V případě čerstvého špenátu na závěr polévku rozmixujeme. Zjemníme smetanou, opět zahřejeme, ochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Ihned podáváme.
500 g | čerstvé špenátové listy (popř. 1 balení mraženého špenátu) |
kousek | máslo |
1 ks | velká cibule |
5 stroužek | česnek |
1 litr | voda nebo vývar |
250 ml | smetana |
sůl a mletý pepř | |
špetka | muškátový oříšek |