Špenátová krémová polévka


Doba přípravy: 20 minut

Čerstvý špenát důkladně propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Máme-li mražený špenát, necháme jej povolit. V hrnci si rozpustíme máslo, osmažíme na něm cibuli, po zhruba 3 minutách vmícháme nasekaný česnek a necháme ho „rozvonět“ (maximálně minutu, jinak by zhořkl!). Přidáme buď nasekaný čerstvý nebo povolený mražený špenát, přilijeme vodu (popř. vývar), přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut (čerstvý špenát) nebo 5 minut (mražený špenát). V případě čerstvého špenátu na závěr polévku rozmixujeme. Zjemníme smetanou, opět zahřejeme, ochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Ihned podáváme.

500 g čerstvé špenátové listy (popř. 1 balení mraženého špenátu)
 kousek máslo
1 ks velká cibule
5 stroužek česnek
1 litr voda nebo vývar
250 ml smetana
  sůl a mletý pepř
 špetka muškátový oříšek