Kedlubnová polévka


Doba přípravy: 30 minut

Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Pokrájenou cibuli osmahneme v hrnci na másle a po asi 3 minutách přihodíme i kostky kedlubny a brambor. Za stálého míchání opékáme dalších zhruba 5 minut. Poté přilijeme vodu nebo vývar a necháme vařit asi 15 minut do změknutí. Nyní polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme solí, mletým pepřem, prolisovaným česnekem a špetkou mletého či strouhaného muškátového oříšku. Opět zahřejeme a hotovou kedlubnovou polévku můžeme podávat. Jako přílohu volíme například na másle opečené kousky bílé veky nebo hotové kuličky do polévky.

3 ks kedluben
3 ks brambor
1 ks cibule
2 lžíce máslo
1 l voda nebo zeleninový vývar
250 ml zakysaná smetana
  sůl
  pepř mletý
3 stroužky česnek
 špetka muškátový oříšek