Doba přípravy: 60 minut
Ve velké míse si smícháme obě mouky. Škvarky nasekáme najemno nožem a smícháme s asi 150 g promíchané mouky. Škvarkovou směs zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice. Mezitím si rozdrobíme droždí do cca 100 ml vlažného mléka a přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek. Do mísy se zbylou moukou přidáme vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka a změklé máslo. Vše zpracujeme do hladkého těsta. Těsto necháme v teple 2 hodiny vykynout. Po uplynutí této doby si vyndáme z lednice škvarkovou směs a rozválíme ji na placku. Také vykynuté těsto vyklopíme a rozválíme na obdélník. Na něj položíme placku se škvarky, těsto přehneme a rozválíme. Znovu přeložíme a vyválíme. To opakujeme ještě minimálně třikrát. Nakonec vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrájíme z ní kolečka a ta přendáme na plech. Nožem na nich uděláme mřížky, potřeme je rozšlehaným vejcem, osolíme a okmínujeme. Necháme ještě na plechu chvíli odpočinout. Škvarkové placky pečeme v troubě předehřáté na 200° Celsia zhruba 15 až 18 minut dozlatova.
Poznámka: Nejlepší škvarky jsou samozřejmě ty domácí. Náš recept na ně naleznete ZDE
325 g | hladká mouka |
325 g | polohrubá mouka |
250 g | škvarky |
1 kostka | droždí |
300 ml | mléko |
1 lžička | krupicový cukr |
100 g | změklé máslo |
1 ks | vejce |
1 a 1/2 lžička | sůl |
1 a 1/2 lžička | celý kmín |