Doba přípravy: 30 minut
Květák zbavíme listů, seřízneme košťál a omyjeme. Dáme jej do osolené vroucí vody s trochou kmínu a vaříme 3 až 4 minuty (do poloměkka). Potom květák vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si nahrubo pokrájíme tvrdý sýr a přidáme jej k rovněž nahrubo nastrouhanému květáku. Přisypeme strouhanku s hladkou moukou, osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku a prolisovaný česnek. Poté vmícháme i rozšlehaná vejce. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme placičky a ty smažíme na trošce rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova. Osmažené květákové placičky podáváme například s vařenými brambory.
1 ks | středně velký květák |
sůl | |
kmín | |
200 g | uzený tvrdý sýr |
5 lžíce | strouhanka |
5 lžíce | hladká mouka |
pepř mletý | |
trochu | strouhaný muškátový oříšek |
2 stroužek | česnek |
3 ks | vejce |
olej na smažení |