
Doba přípravy: 30 minut
Květák zbavíme listů, seřízneme košťál a omyjeme. Dáme jej do osolené vroucí vody s trochou kmínu a vaříme 3 až 4 minuty (do poloměkka). Potom květák vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si nahrubo pokrájíme tvrdý sýr a přidáme jej k rovněž nahrubo nastrouhanému květáku. Přisypeme strouhanku s hladkou moukou, osolíme, opepříme a přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku a prolisovaný česnek. Poté vmícháme i rozšlehaná vejce. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme placičky a ty smažíme na trošce rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova. Osmažené květákové placičky podáváme například s vařenými brambory.
| 1 ks | středně velký květák | 
| sůl | |
| kmín | |
| 200 g | uzený tvrdý sýr | 
| 5 lžíce | strouhanka | 
| 5 lžíce | hladká mouka | 
| pepř mletý | |
| trochu | strouhaný muškátový oříšek | 
| 2 stroužek | česnek | 
| 3 ks | vejce | 
| olej na smažení | 
