Doba přípravy: 30 minut
Omytý květák rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Obojí dáme vařit spolu s kostkou zeleninového bujónu do 1 litru vody. Uvaříme doměkka (bude to trvat asi 10 minut). Poté polévku rozmixujeme (pokud je hustá, přilijeme trošku vody). Zjemníme máslem, podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku. Na pánvi si mezitím nasucho opražíme na proužky pokrájenou slaninu. Hotovou květákovou polévku rozdělíme na talíře a posypeme opraženou slaninou a na kostičky pokrájenou nivou. Podáváme například s bílou bagetkou opečenou v troubě.
1 ks | malý květák |
2 ks | brambor |
1 kostka | zeleninový bujon |
2 lžíce | máslo |
sůl | |
černý pepř drcený | |
muškátový oříšek | |
150 g | slanina |
150 g | niva |
bílá bageta |