Dort z červené řepy


Doba přípravy: 50 minut

Řepu velmi najemno nastrouháme. Do mísy společně prosejeme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Oddělíme bílky od žloutků, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přimícháme kávu a také červenou řepu a vše společně promícháme. Postupně přisypáváme suchou směs a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Na závěr gumovou stěrkou zlehka vmícháme bílky, které jsme si před tím vyšlehali do pevného sněhu. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Při zapíchnutí špejle se nám na ni těsto nesmí lepit.

200 g vařená červená řepa
2 lžíce kvalitní kakao
2 ks vejce
70 g cukr krupice (můžeme nahradit medem)
70 g hladká mouka (pro ještě zdravější variantu použijte celozrnnou)
1 lžička jedlá soda
1/2 lžičky sůl
5 lžic silná káva