Doba přípravy: 90 minut
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř i zvenku do něj vetřeme koření na kuře smíchané s worcesterskou omáčkou a olivovým olejem. Takto okořeněné kuře necháme zhruba 2 hodiny marinovat. Poté si nakrájíme oloupanou cibuli nadrobno a dáme ji do pekáčku pod kuře. Zalijeme vývarem a bílým vínem, přidáme pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a za občasného obracení a podlévání šťávou necháme péci zhruba 1 hodinu (podle velikosti kuřete) dozlatova. Je-li potřeba, přilijeme při pečení trochu vody. Před koncem pečení přidáme máslo a ozdobíme posledním pomerančem. Dozlatova opečené kuře na pomerančích podáváme nejlépe s rýží.
1 ks | kuře |
1 lžíce | koření na kuře |
1 lžíce | worcesterová omáčka |
3 lžíce | olivový olej |
2 ks | cibule |
300 ml | drůbeží vývar |
150 ml | bílé víno |
1 ks | nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče |
2 ks | šťáva z pomeranče |
1 lžíce | máslo |
1 ks | pomeranč na ozdobu |