Kuře na pomerančích


Doba přípravy: 90 minut

Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř i zvenku do něj vetřeme koření na kuře smíchané s worcesterskou omáčkou a olivovým olejem. Takto okořeněné kuře necháme zhruba 2 hodiny marinovat. Poté si nakrájíme oloupanou cibuli nadrobno a dáme ji do pekáčku pod kuře.  Zalijeme vývarem a bílým vínem, přidáme pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a za občasného obracení a podlévání šťávou necháme péci zhruba 1 hodinu (podle velikosti kuřete) dozlatova. Je-li potřeba, přilijeme při pečení trochu vody. Před koncem pečení přidáme máslo a ozdobíme posledním pomerančem. Dozlatova opečené kuře na pomerančích podáváme nejlépe s rýží.

1 ks kuře
1 lžíce koření na kuře
1 lžíce worcesterová omáčka
3 lžíce olivový olej
2 ks cibule
300 ml drůbeží vývar
150 ml bílé víno
1 ks nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
2 ks šťáva z pomeranče
1 lžíce máslo
1 ks pomeranč na ozdobu