Polévka z červené řepy


Doba přípravy: 30 minut

Červenou řepu oloupeme (nejlépe v rukavicích) a nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji v hrnci si nejprve zpěníme pokrájenou cibuli a po chvíli k ní přidáme i kostičky červené řepy a nasekaný česnek. Asi 5 minut smažíme a mícháme, poté přilijeme vodu či vývar, přihodíme semínka fenyklu s anýzem a vaříme doměkka. Uvařenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixerem a podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme balzamikovým octem. Servírujeme s kopečkem zakysané smetany, s chlebovými tyčinkami (zvanými grissini) a podle možností ozdobené čerstvou bazalkou. Ihned podáváme.

Poznámka: Náš recept na domácí chlebové tyčinky (grissini) naleznete ZDE

600 g řepa
4 lžíce olivový olej
1 ks cibule
4 stroužek česnek
1 l vývar nebo voda
1/2 lžička fenyklové semínko
1/2 lžička anýz
  sůl
  pepř mletý
  balzamikový ocet
1 kelímek zakysaná smetana
  čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)