Pomerančový koláč s mákem


Doba přípravy: 70 minut

Máslo si nejprve vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a mák. Vše prošleháme, aby nám vzniklo vláčné těsto. To nalijeme do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme zhruba 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušíme, kdy je koláč hotový). Ještě horký koláč podle chuti přetřeme vrstvou pomerančového džemu a po jeho vychladnutí můžeme podávat.

200 g máslo
200 g moučkový cukr
3 ks vejce
300 g hladká mouka
1 ks kypřicí prášek do pečiva
200 ml mléko
150 ml pomerančová šťáva
50 g mák
  tuk na vymazání formy
  mouka na vysypání formy
  pomerančový džem (nemusí být)