Štouchané brambory se zelím a slaninou


Doba přípravy: minut

Brambory oloupeme a dáme vařit. Mezitím si na sádle na pánvičce opečeme nejprve nasekanou cibuli, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a na poslední minutu i nasekaný česnek. Přidáme sterilované zelí (i s nálevem), promícháme a prohřejeme. Když jsou brambory měkké (ne však tolik jako na kaši), slijeme je a rozšťoucháme. Smícháme se zelím a opečenou cibulí, slaninou, česnekem a zelím. Dochutíme solí, mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Ozdobíme zelenou petrželkou a ihned podáváme. (Pokud chceme, můžeme servírovat s opečenou klobáskou či párky.)

1 kg brambory (typu C)
2 lžíce sádlo
2 ks cibule
2 stroužky česnek
200 g anglická slanina
1 ks sterilované zelí ve sklenici
  sůl
  mletý pepř
trošku  mletý či strouhaný muškátový oříšek
  zelená petrželka na ozdobu
  kvalitní párky nebo klobásy (nemusí být)